[O1] Czemu cieknie mi jakiś płyn spod zderzaka ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Ansaa
    Classic
    • 2013
    • 17

Zamieszczone przez Dijkstra
    Kope lat!
    Kopę lat. Racja... w moim przypadku to też i sporą kopę tys. km. Już w sumie nie pamiętam kiedy ostatnio kogoś z logo na trasie ustrzeliłem...

Zamieszczone przez Dijkstra
    bo jechales za mna jak na holu I nawet powiedzialem Iwonie, ze ktos strasznie mi sie dupy trzyma
    ..pierw od Zabrza na ogonie siedziała Tobie jakaś zielona Primera, a potem od Świątek to już ja :szeroki_usmiech

BTW - na DTŚ lubią się czaić w Vectrze, Insigni lub Mondziaku
    wwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww wwwwwwwwwwwwww
  • Misialdo
    Ambiente
    • 2011
    • 226

Witam

Mam do wszystkich forumowiczów prośbę o pomoc ?

W sobotę przez przypadek chciałem coś zobaczyć pod samochodem i złapałem ręką pod prawym zderzakiem i umazałem całą swoją rękę w płynie. Sprawdziłem olej, płyn chłodzący wszystko było w porządku, myślałem że to może kapie jeszcze woda po wcześniejszym myciu.

Dziś sprawdzając olej zauważyłem, że ubyło gdzieś na około 40 ml oleju, a do światła zobaczyłem że chyba leje się z małej chłodnicy umieszczonej w zderzaku (od czego jest ta chłodnica). Zobaczcie sami na fotkę i oceńcie.

I właśnie dlatego mam do Was pytanie, co robić w takiej sytuacji i co należałoby wymienić aby wszystko było w porządku ?
    Załączone pliki

Komentarz

• czarny_wwa
      Rider
      • 2008
      • 411
      • Octavia III combi (5E5)
      • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Misialdo, po pierwsze fotki nie ma więc ciężko ją ocenić :diabelski_usmiech , ale pomimo to postaram się poddać kilka pomysłów.

Patrząc na kod silnika - AGR - mogę zasugerować dwa możliwe rozwiązania, tj. po stronie pasażera znajduje się rzeczywiście chłodnica, a dokładniej intercooler i z czasem oringi mogą "puścić", ale w tym przypadku miałbyś plamę oleju. Jeżeli nie jest to olej to ja stawiam na płyn do spryskiwaczy, bo on też się tam znajduje. Albo zbiorniczek jest pęknięty, albo po prostu któryś wężyk przecieka.

Może jeszcze być jedna możliwość. Jeżeli masz spryskiwacze reflektorów to sprawdź ich szczelność.

Powodzenia!

EDIT: zdjęcie już jest :szeroki_usmiech
      to jest intercooler

Komentarz

• Misialdo
        Ambiente
        • 2011
        • 226

czarny_wwa, dzięki za pomoc. Jeżeli mogę zapytać, to co cieknie z tego Intercoolera jakiś płyn chłodzący czy olej silnikowy ? Drugie moje pytanie to zauważając taki wyciek trzeba jak najszybciej wymienić taki pęknięty IC ?

PS: Sorki za moje głupie pytania, ale na intercoolerach i chłodnicach nie znam się w ogóle.

Komentarz

• endryu
          RS
          • 2006
          • 3773
          • Octavia II combi (1Z5)
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

-Jest to chłodnica powietrza doładowującego-intercoler.
          -Zbiera się w niej olej silnikowy, który tu trafia przewodami powietrznymi z odmy-odpowietrzenia silnka-skrzyni korbowej. Jest to normalne zjawisko nasilające się z rosnącym przebiegiem auta.
          Można rozebrać przewody powietrzne z chłodnicą i je umyć.
          Należy sprawdzić i zweryfikować sprawność turbiny bo przy jej awarii olej może dostać się do układu dolotowego.
          Użyj szukajki pod hasłami odma, chłodnica powietrza, intercoler (intercooler) :idea:
          O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
          O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
          =================================================

Komentarz

• Misialdo
            Ambiente
            • 2011
            • 226

endryu, Wielkie dzięki za wyjaśnienie.

Zaraz poszukam dalszych wskazówek, chciałbym cię tylko zapytać, czy w takiej sytuacji, że z intercoolera już leje się przez dziurkę olej najlepszym wyjściem byłaby (jako pierwszy krok wymiana IC na nowy ?

Pytam dlatego ponieważ chciałbym wiedzieć czy dobrze myślę ?

Komentarz

• endryu
              RS
              • 2006
              • 3773
              • Octavia II combi (1Z5)
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Misialdo
              wymiana IC na nowy
              Trzeba go obejrzeć. Jeżeli jest uszkodzony mechanicznie, skorodowany, itd. to można go wymienić ale jeżeli układ dolotu powietrza jest szczelny, silnik pracuje prawidłowo to wystarczy zdemontować chłodnicę wraz z przewodami powietrznymi i umyć.

Komentarz

• Misialdo
                Ambiente
                • 2011
                • 226

endryu, Dzięki za wszystkie rady. Teraz mam problem, bo chyba szykuje się wymiana. Ttak jak na zdjęciu powyżej widać że cieknie olej przez pęknięte żeberko i nawet troszkę oleju silnikowego ostatnio już ubyło.

Mam jeszcze jedno pytanie, kupując nowy IC jaką firmę szczególnie polecasz ?

Komentarz

• endryu
                  RS
                  • 2006
                  • 3773
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Na rynku wtórnym jest dużo oryginalnych chłodnic gdzie można coś wybrać.
                  Nowe szukać oryginalne, Nissens, NRF, Valeo, Hella, Thermotec, itd.
                  Ale warto obejrzeć używki.
                  Wszystko zależy od ceny. Chyba, że nie no to z nowych jest też do wyboru.

Komentarz

Pracuję...